Túl sok hobbim van.

Ági dolgai

Az eredeti vegaburger Indiából

Így készül a Vada Pav

2019. november 18. - Ági Dolgai

Vada Pav, Vada Pao, Wada Pav - ez a három írásmód ugyanazt a csemegét takarja, ami nem más, mint Mumbai legnépszerűbb street foodja, forró olajban kisütött krumpligombóc egy félbevágott zsemlében, némi chutney és zöld chili kíséretében, szóval igazi, nagybetűs JUNK FOOD, ráadásul tök véletlen még vegán is! Hát ezt ki kell próbálni.
Igazából csodálkozom miért nem elterjedt még itthon, hiszen a magyarok kedves étele, a burgonya alkotja, ráadásul tulajdonképpen rántva!

dsc_5991.jpg

Eredetileg Maharashtra tartományból származik, ahol olcsó utcai ételként lett népszerű, manapság viszont India-szerte kapható utcai standokon, de éttermekben is. Bombay Burger-nek is nevezik, tekintve, hogy a hambrugerhez hasonló az alakja és hogy szintén gyorsétel. Nevében a "vada" (batata vada) az olajban sült krumplira, míg a pav a zsömlére utal.
Most hogy ezt is tudjuk, térjünk rá arra, hogyan lehet ezt reprodukálni magyar viszonylatban, például egy Tisza menti kis falu egyetlen boltjának kínálatát alapul véve, meg abból, ami éppen van otthon (bár nálam elég sok indiai fűszer van itthon alapból :D). Szóval itt talán nem az autentikus recept lesz, hanem becsúszhat némi egyszerűsítés, de azért igyekeztem minél inkább igazodni az eredeti recepthez (amit amúgy ITT található).
A krumpligolyó hozzávalói (kb. 15 darabhoz)
- 3 db nagyobb fajta burgonya (konkrétan 750 gramm, boltban lemértem)
- 1 kk. mustármag
- 1 kk. koriandermag (curry leveket és friss koriandert is ír az eredeti recept, de mivel az előbbi nem túl gyakori errefelé, utóbbit pedig én, az emberek egy részével egyetemben rettenetesen szappanízűnek érzem, nem tettem bele, de ha te szereted, hajrá! :D)
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 tk. curry (hot madras, korma,  esetleg garam masala, amit szeretsz, meg ami van)
- kevés olaj
- só
- kevés liszt
- 3-4 ek. csicseriborsó liszt
Elsőnek a krumplit megmossuk és héjastól megfőzzük (nagyon), majd hagyjuk teljesen kihűlni.
Lehúzzuk a héját és kurmplinyomóval durvára törjük. Ezután serpenyőben kevés olajat hevítünk, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát és a magokat plusz a curry-t.
Kevergessük folyamatosan. Itt óvatosnak kell lenni, mert nagyon vékony a határvonal a még nem jó és az égett között. Amikor már jó az illata, akkor kb kész. nagyjából 5 perc az ügy, de lehet hogy sokat mondtam. Az így nyert masszáz a tört krumplihoz zuttyantjuk, és alaposan elkeverjük. Most mehet bele ízlés szerinti só, meg egyéb fűszerek, ha kell még. Hagyjuk állni kicsit, majd óvatos mozdulatokkal nem túl nagy gömbökké formázzuk.
72132323_2502799669998991_6351841565144514560_n.jpg
Igy néznek ki lisztbe forgatás előtt a bogyók
Én biztonsági játékosként (és mert gyakrabban esik szét amit olajban sütök, mint nem) meghempergettem a gombócokat egy kis lisztben, mielőtt megkapta volna "A Bundát", ami amúgy kevés vízzel kikevert csicseriborsó liszt. Itt arra kell figyelni, hogy a vizet fokozatosan adagoljuk, míg sűrű, de azért folyékony masszát nem kapunk, ami jól megáll a golyókon (a felvert tojásnál egy hajszálnyival sűrűbb állagra törekedjünk).
Nekem nincs fritőzöm. mi több rettegek az olajban elmerülő ételektől (mármint hogy kicsap az olaj, meg ilyenek), na meg igyekszem minél kevesebb olajat használni sütéshez, ezért előkerestem a létező legkisebb lábost, és azt kétharmadig töltöttem olajjal. Most jön az attrakció, a krumpligombócot a csicseris bundában megmártva egy kanállal óvatosan beemeljük a forró olajba, majd egy villával igyekszünk úgy forgatni, hogy az egész aranybarnára süljön (3-4 perc ha jó forró az olaj). Bátrak tehetnek bele többet is egyszerre, én kettővel elbírtam simán, egyszer sem fröccsent ki, bár néha azért sziszegett.
73395350_2239438326347371_1068548143387246592_n.jpgNem nagyok a golyók, a láboska a pici! :D
Én a zsömléket is sk. oldottam meg, mivel a korábban kelők elhappolták az összeset a coop-ból, meg így azért finomabb.
A zsömle sima kenyértészta: liszt, élesztő, só és víz, meg nagyon pici olaj.
Gyúrás, kelesztés után mehet a sütőbe, kevés vízzel belocsolva a tetejét. 180 fokon 25 perc alatt megvan.
Mivel chutney sem volt itthon, ezért gyorsan összedobtam azt is, abból ami éppen akadt itthon.
Alma chutney hozzávalói:
- másfél csoffadt alma (nem muszáj hogy csoffadt legyen ám, de az is teljesen jó hozzá)
- egy kis fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 ek. cukor
- 1 kk. só
- 1 tk. ecet
Az almát meghámozva és felkockázva, a fokhagymát apróra vágva, a vöröset pedig félbevágva majd félkörívekre szeletelve dobjuk kevés olajon a serpenyőbe, majd mehet rá a cukor, a só és az ecet is. Addig kevergetjük, még szét nem esik az alma és a hagyma, tehát jó lekvárszerű nem lesz a cucc.
Ha minden készen áll, akkor a zsemléket félig bevágjuk, az alját megkenjük némi csípőssel, mehet rá a zöld chili, majd kicsit összenyomva behelyezzük a krumpligombócot (hagyjuk rendesen kihűlni, mert a közepe akár a láva) a tetejére pedig mehet a chutney.
Ez most ciki, de zöld chili helyett én a hűtőben szomorkodó Jalapeno-t válaszottam, csípősnek meg szintén a hűtőből előhalászott bitang erős currypasztát, de legyen az ember kreatív!
Elsőre egész jól sikerült, és ami a durva, hogy igazi kalóriabomba (tradicionálisan a malmokban kemény fizika munkát végző férfiak fogyasztották), Kettő-kettőt tudtunk lenyomni belőle, és közben nagyon sajnáltuk, hogy a száraz novemberre való tekintettel (meg mert már nem volt nyitva a bolt) nem fojthattuk le egy-egy pohár jó IPA-val (INDIA Pale Ale, ugye :D), ami igazán megkoronázhatta volna ezt az élményt. Na de majd legközelebb, mert bizony ez először, de nem utoljára készült nálunk.
74525297_425153364840695_7357850655374966784_n.jpg
Jenő cica is kért volna belőle, de nem kapott, szóval evés közben végig szemmel vert
dsc_5992.jpg
Hiányzik mellőle az az IPA! :D

A bejegyzés trackback címe:

https://agidolgai.blog.hu/api/trackback/id/tr6615312778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása