Nem vagyok a húsos ételek utánzásának híve, inkább ihletmerítésnek nevezném, mikor egy ételt húsmentesen készítek el. Másrészt attól, hogy nincs benne hús, miért ne lehetne egy klasszikus étel fűszerezését és kinézetét "kölcsön venni"? Az emberek többsége hamarabb nyit valami olyan felé, amit már valamennyire ismer, tehát lehet hogy ha nem vegán ismerőseinknek főzünk, érdemesebb valami jól bejáratott étel vegánosításával próbálkoznunk. Itt például a darált húst fogjuk "helyettesíteni" lencsével. Szegény lencse egyébként is el van hanyagolva: a magyar emberek nagy része csak újévkor eszi, akkor is csak azért, mert "muszáj", különben "nem lesz péééz". Pedig nagyon klassz kis fehérjeforrás, kalcium és vastartalma mellett nem utolsó sorban finom is. De jöjjön a recept:
Kell hozzá:
- spagetti (durum, abban nincs tojás)
- 1 doboz/üveg darabolt paradicsom (vagy igazi ha van, az még jobb)
- 1 csésze főtt lencse (ha kevés a szabadidő, akkor konzerv használata is megengedett, ne ezen múljék, de kevés vízzel fél óra alatt előfőzhető, én nem szoktam áztatni)
- olívaolaj
- 2 ek. sörélesztő pehely (ha nincs, elhagyható, de finomabb lesz tőle)
- 1 ek. szezámmag
- 1 ek. lenmag
- 2 ek. napraforgó mag
- egy nagyobb fej vöröshagyma
- 1 nagy vagy két kisebb gerezd fokhagyma
- bazsalikom
- oregánó
- só
- bors
A tésztát megfőzzük, leszűrjük. Egy mélyebb serpenyőben vagy wokban olajat melegítünk, üvegesítjük a hagymát és beleszórjuk a magokat, majd folyamatos kevergetés mellett kicsit megpirítjuk. Ha a magok már majdnem jók, hozzáadjuk a lencsét, majd kis kevergetés után a paradicsomot is és a két ek. sörélesztő pelyhet. Mikor elkezd sűrűsödni alacsonyabb láng mellett folyamatosan kevergetjük (ha nem, akkor vulkáni tevékenység várható, kézre vigyázni!), a fűszereket és az apróra vágott fokhagymát a vége felé adjuk hozzá, kicsit még hagyjuk összeérni, besűrűsödni éééés már kész is!