Túl sok hobbim van.

Ági dolgai

Egy világháborús étel: az élesztőpástétom

Válságkonyha rovat

2017. november 02. - Ági Dolgai

Egy igazi "válság" élelmiszer következik, ami nem más, mint az élesztőpástétom. A második világháború idején elég népszerű volt, mert olcsó, mégis tápláló, és persze nem utolsó sorban finom! Az élesztő amúgy is nagyon klassz dolog, egy csomó vitamint tartalmaz, viszont nyersen elég undi (kisebb koromban volt, hogy azt hittem gesztenyemassza, hát az csalódás volt). A jó hír, hogy ennek a szendvicskrémnek egyáltalán nincs élesztő íze.

És akkor a recept - az eredeti vega, és a vegánosított verzió utána zárójelben:
Hozzávalók:
- olaj
- hagyma
- 1 kocka élesztő
- 2 tojás / vagy 2 ek. csicseriborsóliszt langyos vízzel elkeverve
- 4 dl tej / tely (szójatellyel is jól muzsikál)
- 4 ek zsemlemorzsa
- 1 ek pirospaprika (vagy erőspista)
- 1 tk bazsalikom
- 1 tk majoranna
- 1 tk curry
- só, bors

A hagymát az olajon üvegesre pirítjuk, majd kicsit állni hagyjuk, és rászórjuk a paprikát. A tojást/csicseriborsólisztet és az élesztőt egy mélyebb tálban botmixerrel összekeverjük, hozzáadjuk a tejet/telyet és a zsemlemorzsát és tovább keverjük. Az így kapott masszát a hagymára öntve alacsony lángon forralni kezdjük, majd mikor melegedni kezd, fokozatosan hozzáadjuk a fűszereket. Akkor van kész, ha besűrűsödik és buborékok keletkeznek benne, mint mikor pudingot főzünk. Miután kihűlt, egy edénybe kanalazzuk, majd egy kis hűtőben töltött idő után fogyasztható is.
Nem gondoltam volna, hogy májkrém íze lesz, pedig de!

eleszto.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://agidolgai.blog.hu/api/trackback/id/tr3013115766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása