Túl sok hobbim van.

Ági dolgai

10 dolog, amit inkább hagyj a boltban

2019. március 09. - Ági Dolgai

Az alábbi lista a nyugalom megzavarására alkalmas elemeket tartalmazhat.

Csak vicceltem.
De a saját egészséged, pénztárcád és a környezet szempontjából is jobb, ha változtatsz a szokásaidon, és ezeket a termékeket messziről elkerülöd.
aisle-business-cart-1005638_1.jpgKép forrása: pexels.com

Műanyagdobozos készételek

Iszonyat szomorú látvány, mikor valaki egy egész család számára elegendő műanyaggal lefóliázott tésztaételt pattint a kosarába a boltban. Amellett, hogy fölöslegesen termeljük a hulladékot, ezek az ételek nem valami egészségesek, ráadásul többe is kerülnek, mintha otthon elkészítenénk ugyanazt. Persze, kinek van erre ideje, mondhatnánk, de az az igazság, hogy egy tésztaételt a zöldségek pucolásától kezdve a tálalásig fél óra elkészíteni. Ennyink meg legyen már. Segíthet a problémán, ha egyszerre több adagot főzünk, és a hétre beosztjuk.

Konzerv készételek

Hasonló a probléma, mint a műanyagos termékeknél, kiegészítve azzal, hogy ezek az ételek nem nyújtanak túl nagy élvezeti értéket. Vannak persze helyzetek, mikor nincs más lehetőség, bár ahol melegíteni lehet, ott főzni sem lehetetlen.

Alapporok, levesporok

Ez a teljesen fölösleges kategória, mégis egy egész generációt szoktattak le vele a fűszerezésről. Küldd bele a port, és máris van íze! Persze hogy van, hiszen ezek a porok telis-tele vannak sóval és ízfokozókkal és ki tudja még milyen mesterséges bármivel. Egyetemista korom hajnalán én is gyakran használtam spagetti vagy carbonara, sőt chilis bab alapport, egészen addig, míg egy alkalommal képtelen voltam porhoz jutni, így kénytelen lettem anélkül főzni. Na azóta tudom hogy teljesen fölöslegesek ezek az amúgy rendkívül jól marketingelt és  szép csomagolású izék.

Mirelit "bármik", sajttal töltött izék

Ismét a kényelem. Csak megveszed, mehet a forró olajba, és kész is az étel. Az elmúlt időben nem egy botrány volt a nem megfelelően kezelt mirelit áruk miatt kirobbant ételmérgezések kapcsán. De nem ez az egyetlen gond vele. A fagyasztás elég nagy környezeti terhelést jelent, a termékek tápértéke élvezhetősége viszont messze elmarad a frisstől.  Mielőtt sokan megköveznének, nem azt mondom, hogy olykor nem fér bele némi fagyasztott brokkoli vagy zöldségkeverék, gyümölcs, de például a mirelit hasábburgonya egy teljesen értelmetlen dolog, a krumplihámozást és szeletelést számtalan praktikus eszköz teszi kényelmesebbé, a fagyasztott zöldségek és gyümölcsök helyett pedig  válasszuk az éppen szezonális, fagyasztás nélkülieket!

Előre felszeletelt zöldségek műanyagban

Teljesen hiábavaló. A zöldségeket és gyümölcsöket többnyire úgy alkotta meg a természet, hogy sértetlen állapotban viszonylag sokáig frissek maradjanak. Na ettől fosztja meg őket a gyári szeletelés és a műanyag csomagolásba helyezés. Persze kereskedői szempontból remek lehetőség ez a már részben romlásnak indult árukészlet jobb színben való feltűntetésére, de ezért cserébe sokszor még drágább is. Ez nem tűnik túl jó cserének. Sokkal jobban járunk, ha a gyümölcsöt minden csomagolástól mentesen vásároljuk meg, és csak fogyasztás előtt vágjuk fel tetszőleges módon.

Előre lereszelt/szeletelt sajt

Pár perc spórolás árán a természetbe kerülő műanyag csomagolás. Ráadásul a sajt minőségét rontja a reszelés és a szeletelés is. Nem beszélve arról, hogy ezek a termékek általában drágábbak is. Válasszuk a pultban lévő sajtokat és ne sajnáljuk azt az öt percet, amit a reszelésre szánnánk.

Előre csomagolt szendvicsek

Utazás közben vagy a mindennapok rohanásában egyszerűbb megvenni a szendvicset a boltban előre elkészítve, ez igaz. Ha rendszeres ez a szokásunk, akkor viszont érdemes elgondolkodni az otthoni szendvicskészítésen, ami biztos hogy egészségesebb és kevesebb hulladékkal járó megoldás, na meg lényegesen olcsóbb is.

blur-bread-breakfast-1832689.jpg
Kép forrása: pexels.com

PET palackos ásványvíz, üdítők

Egy átlagos ember iszonyatos mennyiségű műanyag palackkal terheli a környezetet, aminek nagy része ráadásul a hulladékgyűjtőig sem jut el. Vannak termékek, amikhez más módon nem lehet hozzájutni, ezt aláírom. Viszont ha van választási lehetőségünk, akkor mindenképpen kerüljük a palackos termékek vásárlását. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy hazánk legtöbb területén kiváló minőségű a csapvíz. Teát főzni sokkal érdemesebb otthon, így a cukormennyiséget is tudjuk kontrollálni, az üdítők helyett pedig fogyaszthatunk - akár házi készítésű - szörpöket is. Ha a szénsav nélkül nehezen vagyunk meg, akkor hosszabb távon érdemes beruházni egy szódagépre is.

bottles-container-daylight-802221.jpg
Kép forrása: pexels.com

Kapszulás kávé

A kapszulás kávé, amellett hogy nem is olcsó, hatalmas fölösleges terhelés a környezetnek. Egy átalagos kávéfogyasztó naponta két kávét iszik. Ez éves szinten 730 műanyag vagy aluminium kapszlit jelent. Nem mondom, hogy nem finomak ezek a kávék, de azért egy jobbfajta géppel és némi tapasztalattal ugyanazt az eredményt elérhetjük, anélkül hogy fölösleges szeméttel járulnánk hozzá az amúgy is tarthatatlan hulladékhelyzethez.

blue-brown-coffee-269349.jpg
Kép forrása: pexels.com

Főzőtasakos rizs

Ez megint egy olyan dolog, amit én is sokáig használtam, nem sejtve hogy mennyire egyszerű elkészíteni a nemtasakos rizst, és nem utolsó sorban sokkal finomabb is. Itt a minden egyes adag után hulladékba kerülő műanyagtasakon kívül az árkülönbség is sokkoló: a legtöbb helyen negyedannyi rizst lehet venni tasakosan. Fordítsuk a különbözetet inkább jobb minőségű rizsre.

alone-background-basket-1327211.jpg
Kép forrása: pexels.com
Persze a legjobb az lenne, ha ezeket a termékeket nem is gyártanák ebben a formában, fogyasztóként "üzenhetünk" a  gyártóknak egész egyszerűen azzal, ha ezeket a termékeket bojkottáljuk. Ezzel nem az egyénre akarom tolni a felelősséget, de ha tehetünk valamit, legyen az akármilyen kicsi dolog, hát miért ne?
Kihagytam valamit? Kommentben jöhet!

A bejegyzés trackback címe:

https://agidolgai.blog.hu/api/trackback/id/tr9014679018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása