Az alábbi lista a nyugalom megzavarására alkalmas elemeket tartalmazhat.

Műanyagdobozos készételek
Konzerv készételek
Hasonló a probléma, mint a műanyagos termékeknél, kiegészítve azzal, hogy ezek az ételek nem nyújtanak túl nagy élvezeti értéket. Vannak persze helyzetek, mikor nincs más lehetőség, bár ahol melegíteni lehet, ott főzni sem lehetetlen.
Alapporok, levesporok
Ez a teljesen fölösleges kategória, mégis egy egész generációt szoktattak le vele a fűszerezésről. Küldd bele a port, és máris van íze! Persze hogy van, hiszen ezek a porok telis-tele vannak sóval és ízfokozókkal és ki tudja még milyen mesterséges bármivel. Egyetemista korom hajnalán én is gyakran használtam spagetti vagy carbonara, sőt chilis bab alapport, egészen addig, míg egy alkalommal képtelen voltam porhoz jutni, így kénytelen lettem anélkül főzni. Na azóta tudom hogy teljesen fölöslegesek ezek az amúgy rendkívül jól marketingelt és szép csomagolású izék.
Mirelit "bármik", sajttal töltött izék
Ismét a kényelem. Csak megveszed, mehet a forró olajba, és kész is az étel. Az elmúlt időben nem egy botrány volt a nem megfelelően kezelt mirelit áruk miatt kirobbant ételmérgezések kapcsán. De nem ez az egyetlen gond vele. A fagyasztás elég nagy környezeti terhelést jelent, a termékek tápértéke élvezhetősége viszont messze elmarad a frisstől. Mielőtt sokan megköveznének, nem azt mondom, hogy olykor nem fér bele némi fagyasztott brokkoli vagy zöldségkeverék, gyümölcs, de például a mirelit hasábburgonya egy teljesen értelmetlen dolog, a krumplihámozást és szeletelést számtalan praktikus eszköz teszi kényelmesebbé, a fagyasztott zöldségek és gyümölcsök helyett pedig válasszuk az éppen szezonális, fagyasztás nélkülieket!
Előre felszeletelt zöldségek műanyagban
Teljesen hiábavaló. A zöldségeket és gyümölcsöket többnyire úgy alkotta meg a természet, hogy sértetlen állapotban viszonylag sokáig frissek maradjanak. Na ettől fosztja meg őket a gyári szeletelés és a műanyag csomagolásba helyezés. Persze kereskedői szempontból remek lehetőség ez a már részben romlásnak indult árukészlet jobb színben való feltűntetésére, de ezért cserébe sokszor még drágább is. Ez nem tűnik túl jó cserének. Sokkal jobban járunk, ha a gyümölcsöt minden csomagolástól mentesen vásároljuk meg, és csak fogyasztás előtt vágjuk fel tetszőleges módon.
Előre lereszelt/szeletelt sajt
Pár perc spórolás árán a természetbe kerülő műanyag csomagolás. Ráadásul a sajt minőségét rontja a reszelés és a szeletelés is. Nem beszélve arról, hogy ezek a termékek általában drágábbak is. Válasszuk a pultban lévő sajtokat és ne sajnáljuk azt az öt percet, amit a reszelésre szánnánk.
Előre csomagolt szendvicsek
Utazás közben vagy a mindennapok rohanásában egyszerűbb megvenni a szendvicset a boltban előre elkészítve, ez igaz. Ha rendszeres ez a szokásunk, akkor viszont érdemes elgondolkodni az otthoni szendvicskészítésen, ami biztos hogy egészségesebb és kevesebb hulladékkal járó megoldás, na meg lényegesen olcsóbb is.

PET palackos ásványvíz, üdítők
Egy átlagos ember iszonyatos mennyiségű műanyag palackkal terheli a környezetet, aminek nagy része ráadásul a hulladékgyűjtőig sem jut el. Vannak termékek, amikhez más módon nem lehet hozzájutni, ezt aláírom. Viszont ha van választási lehetőségünk, akkor mindenképpen kerüljük a palackos termékek vásárlását. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy hazánk legtöbb területén kiváló minőségű a csapvíz. Teát főzni sokkal érdemesebb otthon, így a cukormennyiséget is tudjuk kontrollálni, az üdítők helyett pedig fogyaszthatunk - akár házi készítésű - szörpöket is. Ha a szénsav nélkül nehezen vagyunk meg, akkor hosszabb távon érdemes beruházni egy szódagépre is.

Kapszulás kávé
A kapszulás kávé, amellett hogy nem is olcsó, hatalmas fölösleges terhelés a környezetnek. Egy átalagos kávéfogyasztó naponta két kávét iszik. Ez éves szinten 730 műanyag vagy aluminium kapszlit jelent. Nem mondom, hogy nem finomak ezek a kávék, de azért egy jobbfajta géppel és némi tapasztalattal ugyanazt az eredményt elérhetjük, anélkül hogy fölösleges szeméttel járulnánk hozzá az amúgy is tarthatatlan hulladékhelyzethez.

Főzőtasakos rizs
Ez megint egy olyan dolog, amit én is sokáig használtam, nem sejtve hogy mennyire egyszerű elkészíteni a nemtasakos rizst, és nem utolsó sorban sokkal finomabb is. Itt a minden egyes adag után hulladékba kerülő műanyagtasakon kívül az árkülönbség is sokkoló: a legtöbb helyen negyedannyi rizst lehet venni tasakosan. Fordítsuk a különbözetet inkább jobb minőségű rizsre.
