Túl sok hobbim van.

Ági dolgai

Full extrás vegaburger? Létezik!

Vegán recept

2018. március 02. - Ági Dolgai

Bár az elmúlt 10 évben rengeteget javult a helyzet vegetáriánus és vegán étel-fronton, de ha az ember "lemondások nélküli" burgerre vágyik, elég szűkös a kínálat a fővároson kívül. Már nagyon ritka az olyan hamburgeres, ahol a kínálatban ne szerepelne a húsmentes alternatíva (állati termék menteset sajnos nagyítóval is nehéz lenne találni vidéken, max úgy, hogy a vegába nem kérsz majonézt, sajtot, stb.), engem több helyen ért csalódás, mint ahány helyen nem.
A teljesség igénye nélkül: van hely, ahol a húspogácsát nemes egyszerűséggel kihagyják, mert ugye vega étrend=(hús+köret)-hús. Hát nem? Nem. Van, ahol a húspogácsát megpróbálják a többi hozzávaló nagyobb mennyiségével "kárpótolni", ami szerencsésebb (vega) esetben plusz sajt, de láttam már nyers gombát is, ami inkább volt értelmezhetetlen, mint finom. Volt hely, ahol menü nem volt kitéve, én pedig csak besétáltam, és kértem egy vega burgert. A következő 10 perc azzal telt, hogy a hely elképedt tulajdonosnőjének kérdéseire válaszolgattam  hogy mit is jelent ez (nincs benne hús, nem, csirke sem, a csirke is hús), majd inkább kértem egy sült krumplit. De van olyan hely is, ahol elméletben már tudják milyen lenne a jó vega alternatíva, ki is van írva a szépen megtervezett menüre, olyan hívószavakkal, hogy grillezett cheddar sajt, lilahagyma lekvár, aztán a készítés közben derül ki hogy amúgy utóbbi éppen elfogyott, de jó lesz helyette a majonéz, és a hatalmas száraz zsömlében figyelő grillezettnek leírt, de alig megolvadt sajt és a szomorú téli paradicsom láttán rögtön meg is bántuk hogy betértünk, ahelyett, hogy hazahúztunk volna főzni. Eddig egyedül a szegedi Inferno Burgers tudott olyat nyújtani, amivel 100%-ig elégedett voltam, köszönhetően a jól fűszerezett házi babpogácsának. A legtöbb helyen az az alapvető probléma, ahogy a burger pont olyan, ahogy az átlag húsevők elképzelik a növényi alapú táplálkozást: ízetlen és hiányos (ezt a tévhitet igyekszem itt a blogban lerombolni ;)). Szóval vidéken alapvetően jobban jár az ember, ha házilag készíti a burgert, főleg hogy úgy nem "csak" vega, hanem vegán is lesz, ami nekem például fontos, a költséghatékonyságról nem is beszélve.

Egy ideje már kísérletezgetek. Általában idényzöldségeket használok, ami télen a főleg céklát jelenti. Ha most összeborzadsz a cékla gondolatától, megnyugtatlak: a receptben használt céklának köze sincs az ecetes lében úszó undormányhoz, amit sokan méltán gyűlölnek. Én mondjuk megeszem azt is, de amíg nem kezdtem el nyers céklát használni alapanyagként, nem különösebben voltam érte oda. Itt viszont nem is fog annyira erőteljesen érződni az íze, úgyhogy a legelvetemültebb céklafóbok is adhatnak neki egy esélyt, főleg hogy a cékla rengeteg vitamint tartalmaz, és gyönyörű a színe is.

De most jöjjön a recept:

Céklapogácsa (VEGÁN)
Hozzávalók (10-12 darabhoz):
- 5-6 közepes méretű cékla (kb. fél kg)
- 250 g zabpehely
- egy csésze napraforgómag (vagy amilyen olajos mag éppen található otthon: dió, tökmag, mogyoró stb.)
- 1 nagy vagy két kisebb vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 2 tk. pirospaprika
- 1 tk. sriracha (elhagyható, vagy erős pistával helyettesíthető)
- 3 ek. szójaszósz
- 1 kk. rozmaring (nagyon jól kihozza a cékla ízét)
- só, bors ízlés szerint
- 3-4 ek olívaolaj (amilyen van, napraforgóval is ugyanúgy működik)

a; Ha van robotgépünk, akkor a céklát, a hagymákat, az olajos magvakat és a zabpelyhet egy kis olajjal összeaprítjuk, VAGY
b. ha nincs robotgépünk, akkor se essünk kétségbe: hagymát apró kockákra vágjuk, a céklát a reszelő nagyobb felével lereszeljük, a zabot és a magokat hozzáadjuk (ebben az esetben kicsit rusztikusabb állagú lesz a pogácsánk)
majd a kapott masszát egy nagy tálban fűszerezzük, majd kicsit villával tömörítjük, hogy a zab felszívhassa a nedvességet.

A kapott elegyből megpróbálhatunk pogácsákat formázni, de ezt mi pár balul elsült kísérlet után elengedtük, helyette elég egy tepsiben sütőpapírra szétteríteni a cuccot, villával lenyomkodni és 30-40 perc alatt 180-200 fokon megsütni. Miután kicsit hűlt, simán szeletelhetővé válik annyira, hogy a burgerben se essen szét.

Mint mondtam, a pogácsa összetétele idényfüggő, eszerint a cékla helyettesíthető ősszel sütőtökkel, sárgarépával, zellerrel, nyáron akár cukkinivel, tökkel, de akár babbal, burgonyával is.

A céklás verzióhoz ajánljuk a lilahagymalekvárt és az avokádókrémet, lehet a zsömlékre olvasztani (ha vegán vagy növényi) sajtot mi most így készítettük, és azt kell mondjam, hogy ez a kombináció messze felülmúlta az eddigi összes próbálkozásunkat, a mindenevő barátok, családtagok is rámondták az áment. ;)

vegaburger.jpgFotó: agidolgai.blog.hu

 FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

A bejegyzés trackback címe:

https://agidolgai.blog.hu/api/trackback/id/tr6013708938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása