A lencse az egyik legjobb növényi fehérjeforrás, érdemes tehát nem csak újévkor fogyasztani. A legtöbben a főzeléken kívül nem igazán tudják mire használni, pedig nagyon sokoldalú alapanyag.
A süti talán első hallásra kicsit meredeknek tűnhet, de a végeredményen csak nyomokban érzékelhető a lencse íze, nagyon harmonikus, ropogós kekszet kapunk.
Aki kedvet kapott, annak itt a recept:
Hozzávalók:
- 1 bögre főtt lencse
- 1 bögre zabpehely
- fél bögre liszt (ki milyet használ)
- fél bögre cukor
- 1 evőkanál kókuszzsír (de ha nincs, margarin is jó hozzá)
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- csokidarabkák (jelen esetben mikulások :D)
- fél bögre víz
A főtt lencsét és a zabpelyhet a fél bögre víz társaságában botmixerrel homogén masszává varázsoljuk, majd hozzákeverjük a lisztet, a cukrot, a vaníliás cukrot, a sütőport és a felolvasztott kókuszzsírt (vagy amit használunk hozzá). Az elegy akkor jó, ha nem folyik le az evőkanálról, tehát jó masszív, de azért keverhető. Hozzáadjuk a csokidarabokat, elkeverjük, és sütőpapírra kis gömböket teszünk a kanállal, majd összelapítjuk (érdemes helyet hagyni a sütik között, mert sütés során növekszenek). A sütési idő nagyban függ a sütő típusától is, én egyszerű gázsütőn a közepes fokozatot és a sokszori ellenőrzést választottam, kb. 20 perc kellett neki, plusz további öt megfordítva, hogy a teteje is kapjon egy kis színt.
Próbáljátok ki, tényleg nagyon klassz!
Kép forrása: pexels.com